AXA Belgium

Know You Can

Type d'entreprise

Grande entreprise


Secteur

Assurance


Localisation

Brussels

Retour aux actualités

50 procent méér ongevallen met elektrische auto’s: niet door technologie, wel door onaangepast rijgedrag

Elektrische auto’s zijn omgerekend de helft meer bij verkeersongelukken betrokken dan hun tegenhangers op benzine en diesel. Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Axa. Maar dat hoge aantal ongevallen heeft niets met de technologie te maken, maar alles met het rijgedrag van de bestuurders. Het is vooral de snelle en vinnige acceleratie die (nieuwe) bestuurders verrast en tot ongelukken leidt. En… als dan ook nog de batterijen van de auto in brand vliegen, zijn ze heel moeilijk te blussen: de auto dagenlang onderdompelen in een bak water is de enige oplossing.

We zien ze almaar meer op onze autowegen: de elektrische auto’s op batterijen. Van de nieuw ingeschreven voertuigen waren er de eerste helft van dit jaar al ruim 17.000 puur elektrisch. Dat is maar liefst 8,8 procent van de nieuwe auto's. Met de hybrides erbij zijn nu ruim 30 procent van de nieuw ingeschreven auto's in 2022 geheel of gedeeltelijk aangedreven door elektromotoren. 

Ruim dertig procent van de nieuw ingeschreven voertuigen van 2022 zijn aangedreven door elektromotoren

Febiac

Tegelijk met het groeiende aantal elektrische voertuigen nemen ook de alarmberichten toe over hun veiligheid. Vooral de batterijen zouden een probleem vormen: als die in brand vliegen, zijn ze amper te blussen. Verzekeraar Axa ondervroeg ruim 1.200 Zwitserse eigenaars van elektrische auto’s en bekeek zijn ongevallenstatistieken. Daaruit blijkt dat de opvallende ongevallencijfers eigenlijk niets te maken hebben met het brandgevaar.



Niet het brandgevaar, wel het rijgedrag is het hoofdprobleem

Uit de gegevens van Axa blijkt namelijk dat ontvlambare batterijen niet het grote probleem zijn bij elektrische voertuigen. Elektrische auto’s vliegen niet méér in brand dan wagens met verbrandingsmotoren op benzine of diesel.


Zware auto's veroorzaken meer verkeersdoden: wat dan met elektrische wagens, die meer wegen?

Neen. De hoofdoorzaak van verkeersongelukken met elektrische voertuigen is het onaangepaste rijgedrag van de bestuurders. Michael Pfäffli, hoofd ongevallen en preventie van Axa, licht toe: "We hebben in onze statistieken gezien dat bestuurders van elektrische voertuigen 50 procent meer aanrijdingen veroorzaken dan auto's met verbrandingsmotoren. Vooral bestuurders van krachtige elektrische auto's veroorzaken dubbel zoveel ongevallen als met standaardauto's."

Vooral bestuurders van krachtige elektrische auto's veroorzaken dubbel zoveel ongevallen als standaardauto's

Michael Pfäffli, hoofd schade en preventie AXA

Tijdens crashtests die Axa nabij de Zwiterse stad Zürich organiseerde, blijkt hoe snel elektrische auto’s accelereren. Vooral bij de krachtigere modellen is de reactie van de elektromotoren onvergelijkbaar sneller dan die van de klassieke verbrandingsmotoren op benzine of diesel. Een elektrisch voertuig schiet gewoon veel sneller én krachtiger uit de startblokken.

AXA / KEYSTONE / MICHAEL BUHOLZER

Precies daar ligt het kalf gebonden: bestuurders die overstappen van een klassieke auto naar een elektrisch model hebben er vaak te weinig besef van hoe een elektrische auto reageert. Voor ze het beseffen, schieten ze weg en knallen ergens tegenaan. Uit de cijfers van Axa blijkt dat ook: de meeste ongelukken gebeuren bij het accelereren, niet bij het afremmen. Bovendien zijn de grotere elektrische auto's supersnel. Dan durven eigenaars nogal eens het gaspedaal intrappen. Dat alles samen leidt tot 50 procent meer ongevallen dan met klassieke auto’s.

De rijstijl aanpassen is dus de boodschap: rekening houden met de veel vinnigere versnelling van de auto’s, het gaspedaal rustiger hanteren en afstand houden.

Opletten bij brand

De verkeerde inschatting van die onverwachte acceleraties is dus de hoofdoorzaak van ongelukken met elektrische auto’s, zeggen de experts van Axa. Maar wanneer ze botsen met vergelijkbare modellen met brandstofmotoren, komen elektrische auto’s er meestal het minst beschadigd uit. Elektrische auto’s zijn door de band genomen een pak zwaarder dan klassieke auto’s omdat ze enorm veel batterijen meeslepen. En het is de lichtste auto die bij een aanrijding het meest schade lijdt.

Het is wel oppassen als een elektrische auto bij een verkeersongeluk onderaan wordt geraakt. Of als die bijvoorbeeld te bruusk over een verkeersdrempel rijdt of over een hobbelige weg, waarbij de onderkant van de auto op de stenen schuurt. Onderaan de auto’s bevinden zich namelijk de batterijen. Als de bodemplaat van een elektrisch voertuig zwaar wordt geraakt en ook de bescherming rond de batterijen scheurt, kunnen die in brand vliegen. En dan zit je inderdaad met een ernstig probleem.

AXA / KEYSTONE / MICHAEL BUHOLZER

De huidige lithium-ion-batterijen zijn namelijk amper te blussen.  En in een elektrische auto zitten duizenden batterijen. Voor de brandweer is de enige oplossing vaak de auto in een container gevuld met water onder te dompelen. Dagenlang. Er zijn gevallen bekend waarbij elektrische auto’s na een paar dagen uit de waterbak werden gehaald en toch opnieuw in brand vlogen. Een probleem dat een uitdaging blijft voor de constructeurs en de hulpdiensten. 

Het voertuig moet in een container onder water worden gezet

Michael Derungs, wachtmeester brandweer Zürich

De brandweer van Zürich is constant op zoek naar nieuwe manieren om de brandende auto's efficiënter te kunnen blussen, maar wachtmeester Michael Derungs, die zich in de nieuwe technologie heeft gespecialiseerd, geeft toe dat een watercontainer totnogtoe de beste oplossing blijft: " Het voertuig moet in een container met water worden gezet. Een batterijenpack blijft dan best ondergedompeld tot het helemaal is afgekoeld.' En dat kan dus dagen duren.

AXA / KEYSTONE / MICHAEL BUHOLZER

Verongelukte elektrische auto staat niet onder stroom

Waar de constructeurs wel al een oplossing voor hebben gevonden, is een mogelijke elektrocutie door een verongelukte elektrische auto. Vaak zijn mensen bang om inzittenden uit een verongelukte elektrische auto te halen omdat ze vrezen dat de auto helemaal onder stroom zou kunnen staan.

Daar moet je echter niet voor vrezen, zo onderstrepen specialisten. Bij een ongeluk worden de batterijen van een elektrische auto immers automatisch losgekoppeld van de rest van het voertuig: de stroom wordt als het ware afgesneden en de auto is perfect bereikbaar. Indien het kan, mag je de inzittenden uit het verongelukte voertuig helpen. "Alleen als je de oranje elektriciteitskabels ziet blootliggen, blijf je beter van de auto weg," licht Geert Warrens, directeur van schade van Axa België toe. Dat zijn de kabels waardoor de hoogste spanningen lopen en die zijn wél gevaarlijk. Wachten op gespecialiseerde hulpdiensten is dan de boodschap.

Je moet zeker geen angst hebben voor elektrocutie... alleen als de oranje kabels zichtbaar zijn, -da's de high voltage- dan moeten we van het voertuig afblijven 

Geert Warrens, schadedirecteur AXA België

Conclusie: elektrische auto’s zijn niet inherent onveiliger dan hun tegenhangers op benzine of diesel. Veel hangt af van het rijgedrag van de bestuurder: als die zijn gedrag weet aan te passen aan de vinnigheid van de elektromotoren kan veel onheil worden voorkomen.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/25/elektrische-auto-s-test/